2005

2005

Kuraattori Juhani Tuominen
Jaakko Niemelä 8 500 €
Kaija Kiuru 1 000 €

Vuonna 2005 näyttely järjestettiin kymmenennen kerran. Kuvataideviikoille osallistui 45 taiteilijaa. Juhlanäyttelyn kuraattorina toimi rovaniemeläinen taiteilija ja Lapin yliopiston taiteenprofessori Juhani Tuominen(s.1949). Hän on itse keskittynyt omassa taiteessaan1980-luvulta lähtien turkkilaisten ottomaanien kulttuuriin ja erityisesti heidän hautahuoneisiinsa. Nämä hautahuoneet eli türbet ovatkin siirtyneet hänen käsiensä kautta paperille tai kankaalle vuosien akana satoja kertoja. Juhani Tuominen on pohdiskeleva taiteilija.

Tuominen halusi tuoda kuratoimallaan näyttelyllä esiin harkittuja sattumia ja rinnastuksia erilaisten tilallisten ja ajallisten asioiden välillä. Ensimmäiseksi rinnastukseksi nousi yleisessä keskustelussa ja mediassa pohjoinen näkökulma suhteessa etelään. Kuraattori ei halunnut itsetarkoituksellisesti tehdä Kuvataideviikoista pohjoisen näyttelyä, mutta koska hän ja monet taiteilijat tulivat Pohjois-Suomesta, kysymys nousi usein esiin kesän aikana. Näyttelyn historiaa ja tulevaisuutta ajatellen tällainen maantieteellinen veto oli tietenkin hyvä asia, Mäntän kuvataideviikot on koko Suomen nykytaidetta esittelevä tapahtuma.

Toinen selkeä rinnastus näyttelyssä oli taiteilijasukupolvien kohtaaminen. Vanhimman (Lauri Anttila , s.1938) ja nuorimman (Eemil Karila , s.1978) syntymävuosien välillä on neljäkymmentä vuotta. Eri-ikäisten tekijöiden teoksista syntyi mielenkiintoinen vuoropuhelu, jossa nähtiin mm. filosofisia maalauksia, esteettisesti dokumentoivia valokuvia, kantaa ottavia installaatioita ja eri lajien rajoja rikkovaa taidetta. Muutaman vuoden tauon jälkeen mukaan tulivat myös performanssit, joita nähtiin molemmissa näyttelypaikoissa, Pekilossa ja Honkahovissa. Kuraattorin kokoama harmoninen kokonaisuus oli myös ilmaisullisesti jännitteinen: humoristinen teos saattoi saada naapurikseen vakavampaa pohdintaa, ja yleisen tason kannanotto hiljaista henkilökohtaista puhetta.

Mäntän kaupunki luovutti 8 500 euron taidepalkintonsa Jaakko Niemelän tilateokselle, Suurin on rakkaus , joka sijaitsi Pekilon Vintissä. Niemelä rikkoi tilaan rakennetun lautarakennelman, installoi siihen savu- ja valoefektit ja pimensi huoneen. Tuloksena oli dramaattinen kokonaisuus, joka loi äsken tapahtuneen tuhon ja menetyksen tunnelman. Yleisellä tasolla teos otti kantaa maailman nykytilaan, mutta installaatiosta löytyi myös yksilötason viesti: taiteilija oli omistanut teoksen äidilleen, joka oli kuollut äskettäin. Palkintotuomarina toimi Aamulehden ihmisoikeus- ja kulttuuritoimittaja Maila-Katriina Tuominen .

Lions Club Mäntän 1 000 euron yleisön suosikin palkinnon sai Kaija Kiuru . Hänen tilateoksensa Love and Peace sijaitsi myös Pekilossa, Tapionsalissa. Virkatuista patalapuista rakennettu retkiteltta ilahdutti yleisöä värikkäällä ulkomuodollaan ja kekseliäällä ideallaan. Teoksella oli kuitenkin myös vakavampi viesti. Kiuru halusi viitata suojattomalla asumuksella maailman lukuisiin pakolaisleireihin, joissa alkeellisten kotien ja suojien perustaminen lankeaa naisten osaksi.

 

Vuoden 2005 taiteilijat

Aiha, Martti
Anttila, Lauri
Contemporary Santa Claus Artist Association
Court, John
Engblom, Tom
Hakuri, Markku
Harri, Marjaterttu
Helander, Marja
Heikinaho, Minna
Heikkilä, Jaakko
Heikkilä, Jussi
Heikkilä, Markku
Holma, Antti
Huhta, Jari
Hukkanen, Reijo
Hulkko, Irmeli
Jacobs, Michael Marnin
Jokela, Timo
Junttila, Helena
Karila, Eemil
Karjalainen, Juho
Karjula, Pasi
Keränen, Markku
Kiuru, Kaija
Kivijärvi, Ilona
Lampela, Kalle
Lehtinen, Jukka
Marila, Heikki
Mazici, Melek
Miettunen, Sauli
Määttänen, Lotta
Niemelä, Jaakko
Niva, Jussi
Osipow, Paul
Rankka, Lauri
Saitajoki, Juha
Siukonen, Jyrki
Suomi, Marko
Tuominen, Sinikka
Tuomivaara, Teuvo
Valtakari, Jussi ja Saarinen, Vesa-Ville
Vesterinen, Pekka
Väätti, Ilkka
Yrjölä, Petri
Öfverström, Seppo

 
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Linkedin