Sylvia Grace Borda


Farm Tableaux Finland

Taiteilijan lausunto

Maanviljely ja nykytaide
Maanviljely ei ole nykytaiteelle luonteenomainen aihe. Tätä mielikuvaa taiteilija Sylvia Grace Borda pyrkii uudistamaan toteuttamalla epätavanomaisia muotokuvia nykyajan maanviljelijöistä ja heidän viljelykäytännöistään.

Farm Tableaux Finland koostuu valokuvataideteoksista ja panoraamakuvista, joiden tapa kuvata ruokakulttuuria vie katsojan lifestyle-lehtien ja tosi-TV-ohjelmien tuolle puolen. Taiteilijan kuvat suomalaisesta maanviljelystä ja ruokatuotannosta heijastavat maanviljelystyön tämänhetkisiä realiteetteja peltotöistä aina elintarvikkeiden valmistukseen. Harvan tietämä tosiasia on, että Suomessa on puolet 60. pohjoisen leveyspiirin pohjoispuolella olevasta viljelykelpoisesta maasta ja täällä tuotetaan kaikkea poronlihasta aina kasvihuonesalaattiin asti.

Farm Tableaux on uraauurtava sarja, joka koettelee nykyvalokuvataiteen rajoja ja määrittelee samalla uudenlaisia yhteishyödykkeitä, joissa kokonaisvaltainen verkkomedia kohtaa tableau vivantin käsitteen. Tuloksena on taideteos, joka tarjoaa katsojalle missä tahansa maailmassa verrattoman tilaisuuden kokea omakohtaisesti maanviljelyn ja ruokatuotannon kestävät, kaunistelemattomat ja humanistiset käytännöt.  

Tämän prosessin kautta taiteilija kyseenalaistaa historian kehystyksiä, katsomiskulttuurin käsityksiä ja visuaalisen viestinnän totutun roolin maanviljelyn ja maaseudun kuvaajana nykytaiteen ja uuden median puitteissa.

 
Muotokuvia reaaliajassa

Farm Tableaux
–kokonaisuuden rakentamiselle ratkaisevaa oli, että Sylvia otti Tableaux –sarjan osanottajat suoraan mukaan teosten toteuttamiseen.  Osanottajat ovat aitoja maanviljelijöitä ja maatyöläisiä, jotka suorittavat linssin kautta kuvattavia työtehtäviä.  Kuvaelmakohtausten toteuttamiseksi kuvattavia pyydetään seisomaan liikkumatta enimmillään 40 minuuttia, jotta Googlen stereokamerat saavat heidät ikuistettua. Tämän myötä yleisö voi tarkastella kuvateosta monikulmakuvana Google Street View -palvelussa.  Internet-katsojat voivat liikkua saumattomasti ja välittömästi maalaismaisemassa kuvattavan ympärillä.

Taiteilijan 360-asteiset lavastetut dioraamat ovat kolmiulotteisia valokuvia, jotka haastavat vallitsevan käsityksen valokuvasta yksittäisenä kehystettynä otoksena. Näin taiteilija on kekseliäästi purkanut perinteisiä valokuvadokumentoinnin käytäntöjä käyttäen Google Street View -alustaa, jolloin hänen malleistaan tulee muotokuvattavia, jotka vangitaan monesta näkökulmasta niin tilassa kuin ajassakin.

 
Kuvateosten kokeminen

Sylvia matkusti suomalaisille maatiloille vuoden 2014 syksyllä ja talvella ja onnistui ikuistamaan runsaan kirjon yllätyksellisiä ja omintakeisen suomalaisia maanviljelykäytäntöjä, kuten poronhoito, jauhojen jauhaminen ja aterianvalmistus. Tuloksena on sarja taidokkaan tiivistunnelmaisia kohtauksia.

Esimerkiksi poronhoito on perinne, joka on liitetty saamelaisiin, ja Sylvian teoksessa saamelaisporonhoitajia sukulaisineen kuvataan, kun he paimentavat, merkitsevät ja ovat tiiviissä vuorovaikutuksessa porolaumojen kanssa.

Utajärvellä, maailman pohjoisimmassa jauhomyllyssä, yksi mylläri pyörittää sen toimintoja. Internet-yleisö voi liikkua virtuaalisesti myllyn neljässä kerroksessa ja tarkastella, kuinka jauhoja jauhetaan ja seulotaan.

Sky Hotelissa huippukeittiömestarit ikuistetaan laittamassa ruokaa.

Jokaisessa internet-teoksessa katsojat voivat tutustua elintarviketuotannon ja sen hallinnan koukeroihin navigoimalla pääkuvaelmaan ja itse muotokuvattavien luo, jotka ovat näiden aikaansaannosten varsinaisia mahdollistajia. Taiteilija on itsekin teoksissa pienessä osassa; hän on sijoittanut itsensä hienovaraisesti kunkin näkymän äärilaidalle toimien näin paitsi kohtausten todistajana myös teoksen ainutlaatuisena visuaalisena signeerauksena.

Sylvian uraauurtava sarja on syntynyt yhteistyössä Googlen sopimusvalokuvaajan John M Lynchin kanssa, ja se on ensimmäinen tunnettu ja jatkuva teossarja, joka on luotu vartavasten Google Street View –palveluun.

Farm Tableaux Finland –sarjaan voi tutustua seuraavien linkkien kautta:

Viskaalin tila, Muhos, Oulu:
Niina Leskelä paimentaa texel-lammasta: Link: http://tinyurl.com/naxloyn
Teurastamon päivittäissiivousta: Link: http://tinyurl.com/nrxtzv6
Limousin-karjan hoitoa : Link:  http://tinyurl.com/noulez4

Kinnusen Mylly, Utajärvi, Oulu:
Mylläri tarkastaa jauhoja:  Link: http://tinyurl.com/p7ulrwo
Annu Kuure tarkastaa laskelmia tuotantolaitoksella: Link: http://tinyurl.com/pcfk8u8

Hannu Lahtelan porotila: Maltiolan Jaloste Oy:
Porojen ruhojen käsittelyä: Link: http://tinyurl.com/ldyag8y
Porojen kokoamista: Link: http://tinyurl.com/kcbevxe

Sky Hotel: Keittiömestarit Tero Mäntykangas, Jouni Toivanen ja Viljo Laine työssään, Laplandhotels Sky Ounasvaara, Rovaniemi: Link: http://tinyurl.com/qauznsvYksityiskohta Sylvia Grace Bordan näyttelykokonaisuudesta Kuvataideviikoilla (teoskuva: Timo Nieminen):

Niina Leskelä paimentaa texel-lammasta Viskaalin tilalla (Muhos, Oulu), 2014, Giclée-vedos taiteilijan lavastamasta Google Street View -näkymästä


Markus Maulavirta valmistautuu pilkkimiseen Sallassa, 2014, Giclée-vedos taiteilijan lavastamasta Google Street View -näkymästä


Joonas Hämäläinen tarkistaa lihan kypsymistä Viskaalin tilalla (Muhos, Oulu), 2014, Giclée-vedos taiteilijan lavastamasta Google Street View -näkymästä

 


StereoViews

Sylvia Grace Borda kehitti Stereoviews –sarjan Farm Tableaux Finlandin oheisnäyttelyksi. Tämä pieni näyttely korostaa taiteilijan kiinnostusta stereokuvaukseen, jossa kaksi hieman perspektiiviltään poikkeavaa kuvaa esitetään samanaikaisesti katsojan vasemmalle ja oikealle silmälle, mikä luo kaksiulotteisiin kuviin syvyysvaikutelman stereoskoopin kautta katsottuna. Tämän 1800-luvun valokuvaustekniikan myötä katsoja voi tuntea saavansa lisää informaatiota kuvatuista kolmiulotteisista kohteista.

Siinä missä viktoriaaninen stereokuvaus liitettiin ajatuksiin moniulotteisen maailman avaamisesta katsojan omakohtaisesti koettavaksi, Sylvia hyödyntää stereokuvaprosessia vertauskuvallisesti ja virtuaalisesti, jotta yleisö voi tutustua suomalaisiin maanviljelykohteisiin yksityiskohtaisen läheltä.

Tällä tavoin Stereoviews –sarja tarjoaa sekä täydentävän että vastakohtaisen lähestymistavan Google Street View’ssa toimivaan Farm Tableaux -sarjaan, viitaten suorasukaisemmin historiallisiin tekniikkoihin, joista on yhä tukemaan katsojakokemuksen intiimiyttä ja syvyyttä lopullisessa teoksessa, sekä määritellen uudelleen mielikuvia maanviljelystä nykytaiteen aiheena.
Yksityiskohta Sylvia Grace Bordan kuvasarjasta Stereoviews Finland, 2014
(teoskuva: Timo Nieminen).Esittely
Sylvia Grace Borda
käsittelee valokuvan, arkkitehtuurin, videon ja uusien teknologien keinoin urbaani- ja maalaismaisemamme muutoksia. Hänen työnsä lainaa maalaustaiteen ja varhaisen valokuvauksen repertoaareista, joilla hän tekee kunniaa tietyille historiallisille lähteille.  Sylvia hyödyntää tuotannossaan taidehistoriallista vaikutepohjaa ja tekee yhteistyötä taiteilijoiden ja yhteisöjen kanssa tuottaakseen todenmukaisia kertomuksia, joista syntyy laajemminkin yhteiskunnallisia olosuhteita heijastavia aikalaismuotokuvia.

Sylvia Grace Borda on myös aktiivinen luennoitsija, joka luennot ja tutkimus käsittelevät valokuvataiteen suuntauksia ja länsimaisen taiteen historiaa. Sylvia on toiminut lehtorina Kanadassa, University of British Columbiassa (2000-2006) ja Emily Carr University of Art and Designissa (2005-2007). Isossa-Britanniassa hän johti valokuvauksen maisteriohjelmaa Belfastin Queen’s Universityssä (2007-2009) ja valokuvauksen BA (Hons) -ohjelmaa University of Salford-Manchesterissa vanhemman lehtorin virassa (2010). Tällä hetkellä hän on vieraileva luennoitsija Skotlannin University of Stirlingissä. Hän opiskeli kuvataiteita University of British Columbiassa (MFA, 2001) sekä median ja valokuvauksen koulutusohjelmassa Emily Carr Institute of Art and Designissa (BFA, 1995) Kanadassa.

Tällä hetkellä Sylvia nauttii EU-apurahaa (2014-2017) Helsinki International Artist Programmen hallinnoiman Frontiers in Retreat –hankkeen kautta.  Frontiers-hankkeen myötä Sylvia työstää jatkuvasti uusia teoksia, jotka pohtivat elintarviketuotantoa sekä sen, nykytaiteen tuotannon ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden risteyskohtia. Hänen yhteistyönsä lukuisien itsenäisten ja kansallisten maatalousjärjestöjen kanssa on poikimassa yleisön nähtäville valtakunnallisen kuvauksen nykyaikaisesta suomalaisesta maataloudesta.  Tämä tilaisuus perustuu teossarjoille ‘This one’s for the Farmer,” ja ‘Aerial Fields’, jotka toteutettiin tilaustöinä kanadalaiselle Surrey Art Gallerylle (2013).

Kolmen viime vuoden aikana Sylvia Grace Borda on pitänyt yksityisnäyttelyitä Street Level Photoworks Galleryssa (Glasgow), Belfast Exposedissa (Pohjois-Irlanti), Surrey Art Galleryssa (Kanada), A&D Galleryssa (Lontoo) ja osallistunut lisäksi ryhmänäyttelyihin The MAC:issä (Pohjois-Irlanti), esittelytilaisuuksiin Venetsian arkkitehtuuribiennaalin oheistapahtumassa Skotlannissa (2015) Pohjois-Irlannissa yhteistyössä British Councilin kanssa (2014) ja Zoo Artessa (2012, Cuneo, Italia). Sylvia Grace Borda on myös saanut muun muassa seuraavia apurahoja ja palkintoja: BC Media Award for Innovation (2013), Surrey Urban Screen Production Grant (2013), City of Richmond Public Art Commission: No.4 Pump Station (2010-2011), Kanadan kulttuuripääkaupungin taiteilijapalkinto ja kulttuuriolympiadiprojekti talviolympialaisiin (2008-10), the Innovation Award, The Lighthouse Gallery Glasgow (2006) ja Urban Culture Award (myöntäjä Millennium Commission, Cities of Culture Liverpool) vuosille 2005-2007.

Sylvia Grace Borda haluaa kiittää muun muassa seuraavia yhteistyötahoja, jotka ovat auttaneet ’Farm Tableaux Finlandin’ taustatutkimuksessa ja toteutuksessa: MTK, MSL, Ruokatieto, Luomuliitto, Visit Finland, ​Aki Arjola entiseltä Eat & Joy Maatilatorilta ja ELO-säätiö.

www.sylviagborda.com/mise-en-scene

John M Lynch, Googlen sopimusvalokuvaaja
John M Lynch perusti kaupallisen valokuvausstudionsa vuonna 2009. Hän on brittiläisten ammattivalokuvaajien instituutin BIPP:in jäsen. Johnin kaikkiaan 20-vuotinen kokemus, mainos-, markkinointi- ja valokuvausalalla auttoi häntä saamaan halutun paikan nykyään Google Trusted Photography –nimellä tunnetusta ohjelmasta vuonna 2012.  Johnin yhteistyö Sylvia Grace Bordan kanssa synnytti ensimmäisen varta vasten tilatun ja kuratoidun taideteoksen Google Street View –alustalle vuonna 2013 (lisätietoja: thetyee.ca/ArtsAndCulture/2013/10/19/Google-Farm-View/).

(Käännös: LH)
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Linkedin