Jon Irigoyen

ESITTELY
Jon Irigoyen on Bilbaossa Espanjassa syntynyt taiteilija, kuraattori ja kulttuuritapahtumien järjestäjä, joka asuu Helsingissä. Hän oli perustajajäsen kokeellisessa nykytanssikollektiivissa Liikë joka toimi Barcelonassa, ja Helsingin Pikseliähky-festivaalin hallituksen jäsen 2009-2014. Hän on kiinnostunut taiteilijan ja katsojan välisestä suhteesta, yleisön ja kaupunkitilan vuorovaikutuksesta, todellisuuden havaitsemisesta, kuten myös teemoista kuten autonomia, vastarinta ja muisti.

Irigoyen on toiminut erilaisten projektien ja näyttelyjen ja työpajojen parissa Suomessa, Espanjassa, Irlannissa, Liettuassa, Latviassa, Kolumbiassa, Venäjällä, Berliinissä, Perussa, Yhdysvalloissa ja muualla. Hän on tohtoriopiskelija Aalto-yliopistossa ohjaajanaan filosofi Juha Varto.Jon Irigoyen: Kyllä sopu sijaa antaa, 2015, yksityiskohta installaatiosta
(kuva: Timo Nieminen).


TAITEILIJAN LAUSUNTO
Jon Irigoyen työskentelee keramiikan, tarkemmin sanoen astiastojen parissa. Keramiikalla on hänelle voimakkaita ja symbolisia merkityksiä, joissa erilaiset yhteiskunnalliset, poliittiset ja luokkaan liittyvät arvot sulautuvat vääjäämättömästi yhteen.

Irigoyenin teos Mäntän kuvataideviikoilla käsittelee Suomen nykytilaa, sen jännitteitä ja ongelmia. Taiteilija uskoo, että nämä teemat ovat äärimmäisen tärkeitä nyt, kun suomalainen yhteiskunta yrittää vältellä niiden kohtaamista; hän haluaa herättää julkista keskustelua.

Irigoyenin astioiden kuvat ja viestit poikkeavat traditionaalisesta kuvastosta. Ne viittaavat erilaisiin kamppailuihin, joita liittyy nykyhetken kapitalismin kriisiin: kuinka ankara poliittinen kulttuuri ja ihmisoikeuksien loukkaukset vain lisäävät taloudellista ja sosiaalista syrjintää ja niiden seurauksia: köyhyyttä, syrjäytymistä ja yhteiskunnallisten normien katoamista. 

www.jonirigoyen.com/

(Käännös: TN)

--
Yksityiskohta XX Mäntän kuvataideviikoilla esillä olevasta Jon Irigoyenin installaatiosta Kyllä sopu sijaa antaa (2015, teoskuva: Timo Nieminen).

  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Linkedin