Hilda Kozári

TAITEILIJAN LAUSUNTO
Näkökyky on enemmän kuin vain aistimista. Näkö myös välittää tietoa aivoihimme, tuntua ympäristöstämme ja mielikuvituksestamme.

Vuonna 2009 Helsingin Muu Galleriassa pidettiin yksityisnäyttelyni, jossa oli kuvitteellinen asunto. Teos käsitteli identiteettiä ja vähemmistöön kuulumista pistekirjoituksen estetiikan ja erilaisen hajuaistin välittämän informaation kautta. Asunto myös leikitteli viittauksilla suomalaisen designin ikoneihin, parisuhteisiin ja perhe-elämään. XX Mäntän kuvataideviikoille olen rakentanut Pekilolle installaation Suomilluusio, joka on katosta roikkuva, ylösalainen huone. Suomilluusio on moniaistinen, tilallinen kokemus, joka on tehty erilaisista osista, kuten tekopöydästä ja peili-installaatiosta. Huone on kokonaisuudessan tutkimus muistista, identiteetistä ja erilaisten kulttuuristen taustojen vaikutuksesta. Huoneenkokoisessa installaatiossa sovellan pitkän aikavälin kokemustani mutta myös uusia vaikutteita, mikä näkyy sekä aiheen valinnassa että erilaisten materiaalien, kuten tuoksujen ja purjekankaan käytössä.

Näyttelyn toinen installaationi on Koskea, pistekirjoitettu teos, jota voi koskea ja tunnustella. Suomen kielen “koskea” on kiinnostava verbi, koska se merkitsee niin kosketusta, sattumista kuin jonkin pätemistäkin.
Hilda Kozári: Suomilluusio, 2015, tuoksu-installaatio (teoskuva: Timo Nieminen).


ESITTELY
Kuvataiteilija Hilda Kozári yhdistelee kuvataiteen perinteisiä elementtejä epätavallisempaan ainekseen. Hänen töissään on keskeistä havaitsemisen monimutkainen käsite, joka sisältää hajuaistin yhdistettynä mielikuvitukseen ja näköön. Kozárin moniaistiset taideteokset herättävät muistoja ja avaavat aistien, paikkojen ja identiteetin suhteita.

Hilda Kozári asuu Helsingissä. Hän muutti Unkarista Suomeen vuonna 1997 ja siitä lähtien hänellä on ollut mahdollisuus kehittää teoksiaan uusien kokemusten ja opintojen kautta. Puolivuotinen residenssi Pariisissa 2002—2003 johdatti hänet keskittymään hajujen ja visuaalisten aistimusten suhteeseen. Kulttuurisidonnaiset aistit ja ruokakulttuuri identiteetin osana ovat toistuvia elementtejä Kozárin töissä.

Työpajat, keskustelut ja yhteiskunnalliset, urbaanit projektit ovat tärkeässä osassa Kozárin työprosessissa. Hänen näkövammaisten kanssa toteutetuilla projekteilla on ollut molemminpuoliset vaikutukset hänen näyttelyihinsä ja julkiseen taiteeseen. Kozárin osallistavat taideteokset aktivoivat kävijöitä ja haastavat museoita uudenlaiseen tavoitettavuuteen.

Kozárin teokset, kuten AIR, Smell of Helsinki, Budapest and Paris, Minority Table ja Terve kuuluvat Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmiin. Kozárilla on myös julkista taidetta Helsingin Etelä-Hermannissa ja Vantaan Leinelässä.

(Käännös: TT)
Hilda Kozári: Koskea, 2015, installaatio (kuva: Timo Nieminen).

  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Linkedin