Yvapurü Samaniego Frank Schoepgensin kanssa

ESITTELY
Yvapurü Samaniego
(s. Asunciónissa, Paraguayssa) on Helsingissä asuva monialainen taiteilija. Piirtäminen, maalaaminen, valokuvaus, performanssit ja väliintulot julkisessa tilassa kuuluvat hänen osaamisalaansa. Hän myös suunnittelee, valmistaa ja kunnostaa vanhojen tai modernien talojen puisia huonekaluja.

http://yvapuru1320.wix.com/yvapuru-samaniego

YVAPURÜ SAMANIEGON TAITEESTA

Yvapurün teokset yhdistelevät useita taiteenalueita ja materiaaleja. Hänen luomuksensa, jotka ovat kuin mainoskuvastosta varastettuja, tekevät intervention julkiseen tilaan ja pyrkivät luomaan kriittistä keskustelua ihmisen turhamaisuudesta ja yhteiskunnallisesta dystopiasta. Erityisen kiinnostunut hän on muotokuvataiteesta, ja siitä, miten muotokuvat määrittävät henkilökohtaista identiteettiä. Vaikutteita Yvapurü on ottanut poptaiteesta ja ekspressionismista. Muodon vääristymät ja voimakkaat värit muovaavat henkilöiden todellisuutta ja antavat meille ironisen näkökulman kulutusyhteiskunnan mystifiointiin.

Fernando Moure, taidekriitikkoFRANK SCHOEPGENS
ESITTELY
Olen opiskellut valokuvausta Dortmundin ammattikorkeakoulussa, josta valmistuin vuonna 2002. Vuosina 1998–1999 työskentelin vuoden ajan Pariisissa valokuvaajien avustajana. Vuonna 2003 muutin Barcelonaan, jossa elin lähes 7 vuotta. Barcelonan­vuosina pidin ensimmäiset näyttelyni, esimerkiksi Kunsthaus 414:ssä Barcelonassa ja Kölnin Photokinassa, jossa olen pitänyt useamman näyttelyn. Barcelonassa myös tutustuin Yvapurü Samaniegoon. Siellä saimme idean teippitaiteesta ja kokeilimme, miten kaupunginvalot heijastuvat teoksista. 

Valokuvauksessa keskityn ihmisiin ja arkkitehtuuriin niin kaupallisessa kuin taidevalokuvauksessakin. Vuonna 2010 sain kutsun Asuncióniin tulla esittelemään teoksiani ja pitämään valokuvaustyöpajaa Instituto Cultural de Alemañassa. Tuolla visiitillä aloitin tärkeän projektini, joka käsittelee paraguaylaista mennoniittayhdyskuntaa.

Vuonna 2012 Kölnin MAKK-­museo esitteli teoksiani ryhmänäyttelyssä, joka käsitteli arkkitehtuuria Kiinassa. Vaikka olenkin pääasiallisesti valokuvaaja, pidän poikkitaiteellisesta työskentelystä, kuten kollaasien, silkkipainojen, teippitaiteen (Yvapurün kanssa) tekemisestä. Tuntuu hyvältä, ettei ole vain yhden tekniikan sitoma. Düsseldorfissa minua edustaa Galerie T.

http://schoepgens.com/

TAITEILIJAN LAUSUNTO
Jos et tajua sitä, sen täytyy olla taidetta.

(Käännös: TT)


Yvapurü Samaniego Frank Schoepgensin kanssa:
Kölnsinki, 2015, teippi-kollaasi, yksityiskohta
(kuva: Timo Nieminen).

Teoskokonaisuus on nähtävissä Kuvataideviikoilla
Valtatien ja Länsitorikadun kulmassa.

  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Linkedin